måndag, maj 17, 2010

Den eviga frågan

I morse hörde jag på nyheterna en sak som redan rapporterats flitigt i samband med IPRED lagens införande nämligen att effekten blev att ingen fick tag i några uppgifter om surfares vanor eftersom operatörerna slutade lagra dem.

Polisen tycker detta är synd eftersom de nu inte kan lösa en massa hemska brott som de annars hade kunnat lösa genom att begära ut allehanda uppgifter om folks göromål på internet osv.

Så långt allt bra.

Polisen som intervjuades kom sen med det högst väntade svaret eftersom alla poliser o säkerhetsmäns våta dröm är att övervaka alla hela tiden. Nämligen att införa datalagringsdirektivet där man istället tvingar alla operatörer att spara alla uppgifter. FEL!

Lösningen är att skrota IPRED. Det är inte privata aktörers uppgift att hålla reda på vad folk laddar hem och släpa de till domstol med skrämselbrev om miljonskadestånd. Är verkligen den illegala nerladdningen en av vår tids viktigaste frågor? Not so much va?

Argumentet om du har rent mjöl i påsen har du inget att oroa dig för biter inte på mig. Sätt boja på alla o övervaka alla rörelser samt ett chip i huvudet så staten kan övervaka dina tankar eller varför inte låta privata organisationer och företag också komma åt informationen i ditt huvud så de kan rikta sin reklam ännu mer?

Det handlar inte om rent mjöl i påsen. Det handlar om rätten att välja själv.

Vadå säger man, man får ju inte välja att begå brott. Nej det får man inte men det finns en alldeles utmärkt myndighet som sysslar med brottsbekämpning, nej inte stålmannen, utan Polisen. Ge dem mer befogenheter i så fall.

Irriterad!

3 kommentarer:

crister sa...

Du nya sköna värld-Huxley, Kallocain-Boye och naturligtvis 1984. Ja vi får ta oss i akt.

Vulpes Argentum sa...

Precis, hotet kommer inte från öst utan inifrån!

Unknown sa...

Jag tycker faktiskt den illegala nedladdningen är ett ganska stort problem. Och så tycker jag att pirat-folkets argumentation är populistisk, ideologiskt svag och intellektuellt ohederlig. Men håller helt och fullt med om att IPRED var en dålig lösning.

Det optimala, tror jag, vore en sorts mega-abonnemang där man fick tillgång till alla typer av media för streamning eller nedladdning. Ungefär som Spotify fast med film och TV och allt som tänkas kan. Det kanske är en naiv förhoppning.