onsdag, november 25, 2009

Tips of the day

Idag tipsar jag om hamburgarmakandets ädla konst. En god hamburgare kräver sin kock som man brukar säga i hönsfarmen.

Bröd? Färdigköpta ÄR enklast och har egentligen inte så stor betydelse. Det viktiga är dock att grilla insidan på bröden så att de blir lätt frasiga och inte degiga. Förslagsvis tar man en något större sort, det finns t.ex. en som heter XL. Vi snackar stora burgare här.

Burgaren då? Man kan, och ska enligt vissa, ha enbart nötfärs och det kan jag väl egentligen hålla med om. Färsen kan behandlas som när man gör köttbullar eller pannbiff men bäst är nog ändå att bara krydda med salt och peppar och forma biffar av skiten. Biffen skal vändas och pressas mot en stekpanna eller grillpanna om man har det. Burgaren ska vara minst rosa i mitten för ultimat saftighet. I slutet av steket applicerar man en ansenlig mängd ost på ovansidan. det måste vara en ost som smakar ganska kraftigt. Ingen mesost alltså. Snackar vi skivor menar jag minst fyra. Det finns ett köbe-alternativ som är ganska bra nämligen ched-up som är förpackade en och en. Typisk gatuköksstyle. Osten ska vara med så länge vid värmen att den ser ut att vilja rinna av men inte göra det.

Tillbehör? Här finns inget utrymme för tycke och smak. Eller jo, lite, men inte mycket. En salladsskiva av modell isberg för krisp. tunt skivad tomat en 2-3 skivor. Ganska tunt skivad gul lök, gärna stora lökar som ger stora skivor. Torkad lök och bostongurka (alt. inlagd ättiksgurka) och en 3-4 knapriga baconskivor (som man har stekt innan själva burgaren och som fått rinna av sig på en servett eller tidning).

Såser? Ketchup, senap och hamburgerdressing. Vill man göra sin egen dressing funkar det med majonnäs, chilisås, salt, peppar, gurka som ovan, ett stänk curry. Det blir en perfekt sås.

Et voila, un royale avec fromage.

1 kommentar:

SiS sa...

Gud så gott!!
Ja, vi (=detta är Jörgen specialitet) gör likadant förutom att Jörgen bara använder grillkrydda (!) istället för salt och peppar. Matildas favoritsås är gräddfil med pressad vitlök och salt i. Mums!